En cims d'honor o en conca de servatge, recomenceu amb pacient coratge l'aventura difícil d'ésser humans.

M. Rodoreda

dissabte, de maig 10, 2008

Coses que no entenc


Començo aquesta nova secció per exposar les meves limitacions sobre alguns temes, ja sigui perquè sóc obstinada o bé perquè no tinc la perspectiva adequada.
Coses que no entenc pretén ser un espai de reflexió (la meva i per tant des del meu filtre) sobre coses quotidianes. Us animo a participar i proposar nous debats o temes per analitzar.


La primera cosa que no entenc és el nostre sistema educatiu actual. Com hem arribat a aquests extrems? Entenc que la diversitat i la integració social són importants però amb això n'hi ha prou per justificar que alumnes que podrien ser bons es perdin? O anem a favor d'uns i en contra dels altres però tot a l'hora no es pot fer. El que vull dir és que sovint les aules s'han convertit en el refugi d'aquells que no volen fer res, d'aquells que s'avorreixen sols i que necessiten molestar, distreure, alterar i distorsionar... S'entén que si l'educació és obligatòria tothom ha de passar pel "tubo", com sempre s'ha dit, però no hi hauria una manera millor de fer-ho? Per què ens hem d'oblidar d'atendre la diversitat dels que poden i volen oferir alguna cosa -aprendre, escoltar, participar, proposar debats interessants, qüestions que no només serveixin per perdre el temps d'explicacions o per fer riure a la resta de companys-? I el professorat s'ha hagut d'acostumar a cridar per fer-se valdre, per aconseguir una mica d'ordre, una mica d'atenció. Em nego a cridar! Però ni la pràctica reflexiva funciona quan els grups et demanen que et trenquis la veu per obligar-los a escoltar-te. Potser a part del sistema falla la tècnica? Ens ho han volgut fer creure i també ens han volgut vendre la moto que ens hem d'adaptar a les noves circumstàncies, que hem de fer, com deia, la pràctica reflexiva, que tampoc funciona, que estem ancorats en el passat que les noves generacions necessiten les TIC... Mentida! Som titelles, pallassos, ninots, televisions amb potes que han de fer passar el temps a joves sense esperit de sacrifici! Amb perdó: quina merda! Ah! I a sobre volen treure el nocturn l'únic lloc on potser els estudiants ja han pres la decisió d'estudiar i hi posen el coll per treure's uns estudis i treballar alhora (o això només passava abans?).

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Tens raó: Ara ja no cal que ensenyem, només cal que entretinguem fins que puguin tenir l'edat legal per anar a treballar. S'han carregat la figura del professor, ara som domadors, sempre, és clar, que a les feres els sembli bé, no fos cas que tinguéssin alguna desil·lusió, pobretes!

Marrogant ha dit...

La llàstima és que sembla ser que no hi podem fer res... bé, sí, esperar que la cosa peti.

Eduard Muntaner Perich ha dit...

Molt interessant la secció. El bo d'una sèrie sobre les coses que no entenem, és que serà infinita. Al menys per mi ho seria!

Està clar que el sistema educatiu actual no funciona. Esperar a que peti és una opció.. però i si no peta? i si continua així indefinidament? No sé per on passa la solució, però crec que es necessiten canvis profunds.

Gràcies per enllaçar el meu blog! Faré el mateix amb el teu ;)

Ens llegim!

Salut!

Marrogant ha dit...

Moltes gràcies Edu per enllaçar-me també. Com molt bé dius: ens llegim!